Naturvårdskort

Naturvårdskortet är en unik service som ger dig rätt till att nyttja våra lägerplatser i naturen. I sjösystemet Dalsland Nordmarken finns ett hundratal lägerplatser med vindskydd, toaletter och ved.

Lägerplatserna ligger på natursköna platser längs lämpliga kanotleder. På en lägerplats kan du övernatta i ett mysigt vindskydd. Har du tur har någon redan slagit läger och lägerelden är tänd med veden som finns där och du kan dela både utrymme och upplevelser med andra gäster.

Inom sjösystemet finns Naturvärdar (DANO Crew) vars uppgift är att hjälpa och informera dig om t.ex. lämpliga turer eller intressanta sevärdheter. De upplyser också om restriktioner som exempelvis fågelskyddsområden och om det råder eldningsförbud. Naturvärdarna ansvarar även för underhåll och tillsyn av lägerplatserna. De kontrollerar om man har ett naturvårdskort och rätt till att nyttja servicen.

Naturvårdskortet bekostar utbyggnad av lägerplatser, underhåll, ved, tillsyn, sophantering, naturvård samt ersättning till markägare som har upplåtit sin mark för lägerplatser.

Naturvårdskortet köps online, på turistbyråerna eller hos lokala kanotuthyrare. Det kostar 65,- SEK per person och natt om man använder egen kanot (rött kort). Hyr man en kanot lokalt kostar kortet 45,- SEK per person och natt (grönt kort) och det kan bara köpas i samband med kanotuthyrning hos kanotuthyraren. Barn under 12 år använder servicen gratis.

Ett betalt naturvårdskort innebär inte en bokning för en viss lägerplats i sjösystemet. Det går inte att reservera en lägerplats för sig själv. Man får inte hindra en annan kanotist att slå läger på den plats man befinner sig på.

Vår natur är känslig och för att undvika slitage ska alla grupper med fler än 5 personer använda lägerplatser vid övernattning.

Naturvårdskort som inte har nyttjats återbetalas ej.

 

Du kan köpa röda naturvårdskort online eller på dessa ställen:


Bengtsfors turistbyrå       

+46 (0)531 526355, turist@bengtsfors.se

Dals-Eds InfoPoint (Eds MC och Motormuseum)
+46 (0)534 19022,  tourist@dalsed.se

Dalsland Center, Håverud    
+46 (0)530 18990, tourism@mellerud.se

Medborgarkontoret Mellerud             
+46 (0)530 18900, tourism@mellerud.se

Åmåls turistbyrå
+46 (0)532 17098, turism@amal.se

Årjängs turistbyrå
+46 (0)573 14136,  turist@arjang.se

ICA Optimisten, Gustavsfors
+46 (0)573 20001

ICA Sillerud, Årjäng
+46 (0)573 40150