Naturvårdskortet är en unik service som ger dig rätt att nyttja våra lägerplatser i naturen.

Till webbutik

Välkommen till en oförglömlig upplevelse i sjösystemet Dalsland Nordmarken

I gränslandet mellan Dalsland, södra Värmland och Norges östra gräns ligger sjösystemet Dalsland Nordmarken. Här är skogarna vilda och vackra, vattnet ofta drickbart och människorna få till antalet. Sjösystemet har länge varit ett av de populäraste kanotområdena i Europa. Här kan du glida fram på 100 meter djupa sjöar, paddla genom Dalslands kanal och slussa dig ut i innanhavet Vänern eller varför inte göra en avstickare upp i en av alla de åar som rinner ut i sjösystemet. Den riktigt äventyrlige kan till och med ta sig över till Norge och fortsätta i Haldenkanalen. Vid en av de hundratalet lägerplatser som finns kan många kanotister passera en dag under högsäsongen i juli, samtidigt som andra ligger helt ensligt i naturen och det du ser är skog, vatten och djurliv i harmoni.

Sjösystemet Dalsland Nordmarken har många och höga naturvärden, därför finns avlysta platser och områden. För att skydda dessa och göra sjösystemet mer tillgängligt erbjuder den ideella föreningen DANO organiserade lägerplatser längs vattenvägen i området. Föreningen som drivs av markägare, kanotuthyrningsföretagare och kommunerna gemensamt, har som mål att vårda och bevara den unika naturen och dess ekosystem i hela området.

Översikskarta sjösystemet Dalsland Nordmarken (pdf)

Onlinekarta sjösystemet Dalsland Nordmarken

Projekt

Ideell förening DANO engagerar sig mycket för att förbättra och förstärka värdena i att övernatta i sjösystemet och ge besökaren fantastiska upplevelser i naturen. Här kan du läsa om våra pågående projekt inom Dalsland Nordmarken.

LÄS MER